Nyttårsmelding fra styreleder

Foto: Marius Dalseg Sætre

Notodden Turlag starter 2021 med en nyttårsmelding fra vår styreleder

Kjære alle dere turglade mennesker!

2020 ble et annerledes år på mange måter, der vi opplevde at våre vaner og levemåter måtte endres og begrenses. Mange ble engstelige og frustrerte over alle innskrenkninger som ble gjort, og hvordan samfunnet og våre personlige liv ble truet, både økonomisk og helsemessig.

Men midt oppe i alt kaoset sto den frem, klarere og sterkere enn noensinne: Naturen.

Som et av de få faste holdepunktene i tilværelsen var den der, uforandret og stadig, som om ingenting hadde skjedd. Upåvirket av alt som raste rundt i samfunnet ellers, endret den seg i takt med årstidene. Knoppene brast, løvet og hvitveisen spratt fram, og fugler, insekter og dyr oppførte seg akkurat slik de gjør hver eneste vår. Solen glitret like flott som før på vannet, tittet mykt gjennom bladverket på trærne og varmet i ansiktet mot lukkede øyne. Følelsen av å hoppe uti kalde fjellvann var akkurat like frydefull som man husket, og utsikten fra toppene minst like fin som man håpet.

For veldig mange ble det å bruke naturen ekstra viktig dette året. Det ble så tydelig hvor viktig den er for oss mennesker, for å holde balansen og roen i en krevende hverdag. All forskning viser utvetydig det samme; naturen gir oss store helsemessige gevinster, selv ved kortvarig eksponering. Vi fant alle trøst i det samme – at uansett hvor galt ting virker, er det fortsatt noe som er som det skal. Så lenge vi tar vare på naturen rundt oss, har vi alltid et sted å gå til som gir gode følelser og opplevelser, som gir lindring og ro for overarbeidede sanser, og energi til slitne hjerner og kropper. Der vi kan hente oss inn, og få en pause fra alt annet.

La oss ta med oss dette inn i 2021. La oss tilbringe enda mer tid ute i naturen! Utfordringene vi står overfor nå er enda ikke over, og nye utfordringer vil komme etter det. For å forebygge psykiske og fysiske problemer, for å gi luft til tanker og bekymringer, og for å bygge gode opplevelser og fine øyeblikk som motvekt til alt det andre. Om det er en rusletur med hunden, langtur med tung sekk og telt, en løpetur i skogen etter jobb, kveldsmat rundt bålet eller en stund med en god bok under et tre - så gir det garantert positiv effekt!

Vi i Notodden Turlag lover å fortsette med alt arbeidet vi gjør for å legge til rette for at alle får enkel tilgang til å bruke naturen i nærområdet vårt. Vi skal jobbe videre med merking og rydding av stier, sette opp skilt, bygge broer og klopper, legge ut turforslag og ruter digitalt, og organisere flotte turer og arrangementer. Til gjengjeld håper vi at dere hjelper oss med å ta vare på naturen ved å etterlate den slik dere fant den, eller bedre. Det gjør at vi alle kan fortsette å nyte den unike og vakre naturen rundt oss videre inn i framtiden også. Det trenger vi!

Med alle gode ønsker om et godt nytt friluftsår

Silje Brokke

Styreleder Notodden Turlag

Foto: Silje Brokke
Eikeskar desember 2020.
Eikeskar desember 2020. Foto: Thor Olav Sørensen
Eikeskar desember 2020.
Eikeskar desember 2020. Foto: Thor Olav Sørensen
Eikeskar desember 2020.
Eikeskar desember 2020. Foto: Thor Olav Sørensen
Eikeskar desember 2020.
Eikeskar desember 2020. Foto: Thor Olav Sørensen