Nytt spennende turmål i Sauland

Ove Bakka ved den nye turkassa.
Ove Bakka ved den nye turkassa. Foto: Tor Ingebretsen

Notodden Turlags røde turkasser er satt opp på populære turmål og utsiktspunkter flere steder i vårt område, og siste skudd på stammen er turkassa på Diplemyrnatten i Sauland.

Hit kommer du ved å følge blåmerket sti som starter i svingen på E134 rett ved Øygardsfeltet i Sauland. Her står et skilt merket ”Goligruva”. Du følger denne stien, og høyt oppe i lia er det skiltet en avstikker opp til toppen. Den siste kneika er bratt, og ett sted er det hengt opp et tau, som kan være greit å holde seg i, spesielt på nedtur. Men la deg ikke skremme, det ikke farlig, bare bratt!

Vel oppe er belønningen en fantastisk utsikt over bygda og de nærliggende toppene i Lifjell, som Himingen, Heksfjell og flere. Her har Øyvind Fosse og Henry Larsen laget til en riktig trivelig sittegruppe med solide benker. Hvis du ikke vil gå samme vei ned igjen, er det merket flere stier oppe på åsen her, og en fin rundtur er å gå om idylliske Fagertjønn og Nokholmyra tilbake til utgangspunktet. Da passerer du også Goligruva.

Langs løypa vil du passere tufter og spor etter gamle husmannsplasser, som Kåsa, Kleiva, Lia og Diplemyr. Her har Hjartdal Historielag satt opp skilt. 

Med turkassa på Diplemyrnatten har Sauland fått et nytt populært turmål. Det finnes allerede ei turkasse på Skogsfjell nord for Sauland. Den hadde 1300 registreringer i fjor. Og allerede etter noen få måneder er det mellom 2- og 300 registreringer på Diplemyrnatten. Kanskje det blir en konkurranse om hvilket turmål som er mest populært i Sauland?

Tekst: Tor Ingebretsen