Tur til Blomtjønneggin

Liten utsikt på Blomtjønneggin.
Liten utsikt på Blomtjønneggin. Foto: Ottar Kaasa

Høsttur i tåke på Lifjell

Høsten er den fineste årstiden. Den kan tilby farger, klar lufta, god temperatur og sikt så det holder. Dette skulle vært rammene for Notodden Turlags tur til Blomtjønneggin, men den gang ei.

Som så ofte i sommer og i høst lå lavtrykk i kø utenfor kysten her i Sør-Norge.  I turprogrammet som er skrevet i 2016 står turen oppført med fint høstbilde og innbydende tekst! Kom det folk denne lørdagen skulle turen gjennomføres!
Tre damer møtte opp og ville gjerne på Blomtjønneggin! Så var det bare å samle oss i en bil og kjøre til utgangspunktet; Grimås i Seljord.

Sikt og sol uteble. Det var tåke som møtte oss der vi vandret på merket sti innover mot Tjorbutjønnane. Men du verden hvor trivelig og spennende! Plutselig ser vi en lysning! Så tetner det til igjen. Så letter tåka og vi ser noen hundre meter av det flotte terrenget på Lifjell. Raskt tetner det til igjen!
Vi treffer jegere som regner med at rype og hare har fordelene på sin side under dags forhold. Vi treffer andre vandrere som også koser seg. Etter noen tid finner et godt sittested og setter oss i ly av den lille trekken. Vi og tar en matbit og en kaffekopp som turfolk gjør.

Så gjør vi noe tidligere vandrere ikke hadde mulighet til: Vi tar fram GPS’n og lager en digital kompasskurs til toppen av Blomtjønneggin. Da er det bare å følge kursen og terrenget og ta fatt på den siste oppstigninga. Vi går i myr og på sti, opp og ned. Naturen er allikevel snill med oss og har etterlatt et skrint og tynt jordlag med mye bart grunnfjell. Det letteste i verden å ha som underlag for fjellsko!

40 meter foran oss kommer varden til syne.  Vi står 1231 meter over havet. På Blomtjønneggin.   Bildene vi tar blir kun av oss sjøl. Resten er noen meter terreng og ellers bare grå masse.

Vi har lagt ut et digitalt spor som leder oss på hjemveien og ned mot stien og tilbake til Grimås.
Og jammen letter i tåka en smule. Vi ser både det ene og det andre. Vi ser myrer og vann og vi ser det høstfarget terrenget bukte seg under det lave skydekket. En riktig så flott avslutning på en flott tur i vart eget Lifjell! 

Skrevet av Ottar Kaasa 25. oktober 2017