DNT ung var på Kalhovd

Foto: Thor Olav Sørensen

17-18. august dro turlederne fra DNT ung Notodden på overnattingsbesøk til Kalhovd turisthytte på Hardangervidda.

Hytta ligger vakkert til ved Kalhovdfjorden og er enkel å komme til med bil. Planen var i utgangspunktet å ankomme Mårbu fredag kveld for videre å gå fra Mårbu til Kalhovd tidlig lørdag morgen. Værmeldingen rapporterte derimot frisk bris og store mengder regn, så vi bestemte oss for å ha Kalhovd som base for dagsturer i stedet for.

Etter å ha snirklet oss oppover lia fra Atrå ankom vi Kalhovd klokken 14.00 lørdag. Sola tittet frem og vi kjente oss klare for å begi oss ut på tur med det samme. Vi pekte oss ut en 14 kilometer lang tur i området rundt. Etter våre beregninger skulle vi akkurat rekke å komme tilbake til matserveringen. Hardangervidda er kjent for spennende og skiftende vær, og dette fikk vi også erfare. En snau time ut i turen kom regnet og vinden som meteorologene hadde meldt om på forhånd. I store mengder. I løpet av den fem timer lange turen opplevde vi stort sett alt av værfenomener. Lærdommen er å ta med seg klær for alle anledninger selv på korte turer. Vi var ved godt mot og kom oss tilbake fem minutter før serveringen startet. God nok tid til å skifte til tørre klær. Treretteren smakte fortreffelig, og vi sank gode og mette ned i sofaen etter å ha fortært gravet laks, lammeskank og pannacotta. Resten av kvelden gikk med til å planlegge neste års turer. Så følg med i programmet utover høsten!

Dagen etter gikk vi på tur til Mårsnos på 1433 meter over havet. Her fikk vi god utsikt over Kalhovdfjorden og store deler av Hardangervidda. Turen tok omtrent 4 timer fra parkeringsplassen ved Synken og er en enkel tur å gjennomføre. Tilbake i bilen var vi klare for turen tilbake hjem. Alle enige om at vi må tilbake til vidda for å utforske mer.

Tekst: Andreas Siljeholt Høidal

Foto: Thor Olav Sørensen

Skrevet av Andreas Siljeholt Høidal 12. september 2019