På tur til Helgenotras nabotopp

Foto: Helene Gundersen

10 livlige personer og 1 glad hund dro avgårde på tur til Helgenotras nabotopp som ligger 569 moh

Turlederne Gjertrud Schia Løe og Helene Gundersen har vært turledere for Barnas Turlag i flere år og har masse turerfaring og har godkjent DNT-turlederbevis - men, allikevel var de ekstra spente før denne turen.

Dette var deres første tur som turledere for voksne, og det var derfor ekstra spennende å se hvem som dukket opp og hvordan turen skulle gå. Det å være turleder for voksne er naturligvis en litt annen greie enn å være turleder for små barn.

På turen kunne de finne mye tyttebær, blåbær, og ikke minst mye kantareller - som Astrid Antoniussen ble veldig glad for. De gikk også gjennom en moltemyr - men moltesesongen er dessverre over her. Det var også mye elgspor rundt omkring. 

Det var en svært fornøyd gjeng på tur og de syns det var spennende å bli med på tur uten å følge en sti. De måtte klatre opp mange svært bratte partier og gjennom veldig variert turterreng. Blant annet en oversvømt bekk.

Det å gå "offroad" blir jo en ganske annen opplevelse enn det å følge de rødmerkede stiene. Man får sett mye mer vill natur, de små detaljene som blir borte på en travel sti er fortsatt der, ingen har brukket de tørre grantrærne, skjegglaven er fortsatt på trærne og ingen har revet av fargerik orange og grønn lav fra de gamle trærne.

De kunne også nyte den nydelige stillheten. Ingen bildur eller lyder av en travel by. De kunne høre noe fugleliv, lyden av bekkesildring, rasling i ospeløv, lyden av kvister som knekker, og hjertet i halsen da storfuglen flakser opp rett ved de inni den tette granskauen. 

På en liten høyde kunne de skimte noen hus i byen og hadde utsikt bort til en solrik høyde på vestsida - dit var de enige om at de måtte dra til på en tur senere en gang.

Når de nådde toppen hadde de fin utsikt til Notodden by takket vare det klare været. De kunne se bl.a. Blefjell, Gaustatoppen, Helgenotra, Trytetjønn, Stamtjønn, Vesletjønn og Vihussetra.

På vei ned igjen begynte det å skumre og de passerte eventyrskogen rett før det ble ordentlig mørkt. 

Med mye latter og turglede så gikk turen strålende og turlederne håper flere ønsker å bli med på neste tur med Notodden Turlag.


Tekst og bilder: Helene Gundersen

Skrevet av Thor Olav Sørensen 14. september 2019