Rapport fra avlyst tur

Hellebergstolen, Blefjell.
Hellebergstolen, Blefjell. Foto: Ottar Kaasa

Turen til Røysdalsnuten var godt planlagt. Men hva gjør du når du møter opp som turleder klokka åtte lørdags morgen og det står en person og venter?

Jo, du skjuler skuffelsen og setter turen på vent noen minutter for å gi folk litt tid på lørdagsmorran. Den ti minutter lange ventetiden virker som sekunder. Og jammen, i løpet av disse sekundene dukket det opp en til. Lykke og glede i nye, korte sekunder! Så trakk den først ankomne seg. Nedtur igjen. Altså er vi en deltaker og en turleder. Utfordrende, for å si det forsiktig.

Så er det været da. Ifølge YR skulle det bli: Ustabilt. Vind. Lavtrykk som kommer fra sørvest, og fare for regn fra kl 12.00. En kort rådslaging og den planlagte turen mot vest blir avlyst. Ingen tur i dag tenker vi. Dette blir det ikke noe av.

Så kommer forslaget om en alternativ tur. Vi skal ikke reise på noe kortere da? Lenger øst. Kanskje regnet lar vente på seg?

Jo, kanskje det. Vi kan jo prøve. Sekken er jo pakka klar. Mat og drikke har vi i bøtter og spann og varmt tøy så det holder og vel så det.

Vi tar fram kompasset, legger det på bilpanseret og finner kursen mot nordøst. Hva finner vi der, jo der ligger selveste Hellebergstolen og mektige Blefjell. Ok da blir det en tur. En avlyst tur, men allikevel en tur.

 

En liten telefon og vi er etter kort tid plutselig blitt tre i bilen. Og når sant skal sies; et godt valg og et godt alternativ var dette med reise mot nordøst. Ikke kom det regn. Ikke var det mer vind enn vi kunne vente. Akseptabel temperatur, modne søte blåbær og begynnende høstfarger. Utsikt var det så det holdt (det visste vi fra før). Rasteplass på toppen av Hellebergstolen var i ly for vinden og ei sol tittet fram noen minutter, blunket til oss, før den igjen skjulte seg bak en himmel hvor skyer mer og mer tårnet seg opp fra vest.

 

Den avlyste turen ble en suksess. Hjemme var vi tidlig ettermiddag. Ikke var vi utslitt og ikke nevneverdig svette på ryggen. Tidsnok til å lage det beste lørdagsmåltid og tidsnok til å glede oss over skumring, stearinlys og lørdagens aviser. Sjelden har maten smakt så godt. Sjelden har stearinlysene hatt en varmere farge og sjelden har det vært så mye og godt lesestoff i avisene. Jammen skal vi reise på flere avlyste turer!

Hellebergstolen, Utsikt mot vest. Gausta, Vindeggen og Brattefjell i det fjerne
Hellebergstolen, Utsikt mot vest. Gausta, Vindeggen og Brattefjell i det fjerne Foto: Ottar Kaasa
På veg mot Hellebergstolen. Mektige Blefjell til høyre.
På veg mot Hellebergstolen. Mektige Blefjell til høyre. Foto: Ottar Kaasa
På veg mot Soria Moria eller hjem som andre ville kalt det!
På veg mot Soria Moria eller hjem som andre ville kalt det! Foto: Ottar Kaasa
Høstfarger på Multeplanter
Høstfarger på Multeplanter Foto: Ottar Kaasa

Skrevet av Ottar Kaasa 28. september 2019